Stengods och lergods

Stengods bränns vid väldigt höga temperaturer från 1200 och ibland ända upp till 1300 grader. Den höga temperaturen gör att leran smälter ihop, sintrar, och blir därmed hård, tålig och vattentät. Keramik bränd vid stengodstemperatur tål ugn, maskindisk och mikrovågsugn.

Vad ingen keramik däremot gillar är kraftiga och snabba temperaturväxlingar som orsakar spänningar i godset vilket kan leda till sprickbildning. Till exempel om man spolar en het form under rinnande kallt vatten eller vice versa. Lergods, som bränns vid betydligt lägre temperaturer, är inte fullt lika tåligt och framför allt är kärlen porösa och kan därmed suga åt sig fukt och vätska där kärlet inte är glaserat. Lergods ägnar sig enligt min mening därmed sämre till brukskeramik som kommer i kontakt med mat och dryck. Jag bränner all min keramik till stengods vid ungefär 1250 grader.

Användning

Lera är ett naturmaterial och variationer kan förekomma mellan olika bränningstillfällen. Jag tycker att det är just detta som ger charm och unikitet åt de enskilda pjäserna.

All min keramik tål diskmaskin, ugn och mikrovågsugn. Den är dessutom frosttålig. Kaffe och framför allt te kan ibland ge missfärgningar, särskilt på matta glasyrer skölj därför gärna ur koppen efter användning.

Skulle missfärgning ändå uppstå kan du prova att lösa upp beläggningen med lite avkalkningsmedel.

Glasyrer

Alla mina glasyrer är säkra att använda tillsammans med livsmedel och ingen av glasyrerna har bly som ingrediens i receptet.